sosyalmedya6

SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI

Sosyal Medya Bağımlılığı

Sosyal medya bağımlılığı, gün içinde etrafımızda pek çok insan telefonuna bakarak yürüdüğünü çok rahat gözlemleyebilirsiniz. Hatta büyük ihtimal sizde bu insanlardan birisi sizsiniz. Bu artık öyle bir hal aldıki üniversitelerde bu konu üzerine makaleler araştırmalar yapılmaya başlandı.

İnsanların yakın çevresinden dünyanın en uç noktasına kadar olan herşeyi öğrenebildiği bir dünyada yaşıyoruz. Bununla birlikte eğlenceli vakit geçirdiği üstüne üstlük iletişim kurduğu sosyal medya uygulamaları artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu.

İşte tam burada sorulması gereken asıl soru bunun hangi aşamadan sonra bağımlılıkk duruma gelmesidir. İletişimin bu kadar uçsuz bucaksız ve neredeyse ücretsiz olduğu her türlü bilgiye saniyeler içinde ulaştığımız sosyal medyayı dozunda kullandığımızda eşsiz bir araç olarak görebiliriz.

Söz konusu sosyal medya kullanımının alışkanlık haline gelerek günlük yaşantımızın bir parçası olması durumu, araştırmacıların, aşırı sosyal medya kullanımını gündeme getirmelerine neden olmuştur.

Sosyal Medya Bağımlılığı ve Sonuçları

Son zamanlarda araştırmacılar internet bağımlılığında görülen belirtilerin, soysal medya platformlarında da görüldüğünü bildirmektedir. Hem de AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’nin Chicago Booth School of Business University’nin yaptığı bir araştırmasında, sosyal medya bağımlılığının sigara ve içki bağımlılığından daha zarar veren olduğu vurgulanmaktadır. Yapılan çalışmalar sonucunda 18-35 yaş aralığındaki sosyal medya bağımlılığının sigara ve içki bağımlılığının önünde olduğu belirtilmiştir.

Uzmanlar araştırmalarının sonuçlarının son derece dikkat çekici sonuçlarından biride sosyal ağlarda bulunma isteğidir. Uyuma ve dinlenme isteğinin üstünde olduğuna ve bunun sosyal yıkım olduğuna dikkat çekmektedir. Zira sigara ve içki bağımlılığında bağımlılık yapan maddeden uzak durmak rehabilitasyon sürecinde olasıyken, internet günlük hayatımızdaki bir hayli işte kullanıldığından sosyal medya uygulamalarını da içinde barındıran internetten uzak durmak veyahut hayatımızdan çıkarmak pekte mümkün olmuyor.

İnternet ve sosyal ağların hayatımızda kapladıkları alanı düşünce internet ve sosyal ağ bağımlılığından kurtulmak çok daha bir süreç beraberinde getiriyor. Facebook bağımlılığı, alkol veya uyuşturucu maddedeki gibi herhangi bir kimyasal içermemesine rağmen benzer etkilerle ortaya çıkmaktadır.

Sosyal Medya Bağımlılığında Asıl Sorun Nedir?

Sosyal ağlar e-mail/mesajlaşma ağırlıklı olan çevrimiçi aktivitelerin bir çeşididir ve bu aktivitelere hizmet edebilen pek çok sosyal medya uygulaması bulunmaktadır. Facebook, dünya genelindeki kullanıcı sayısıyla bu uygulamaların en popüleri olarak yerini almıştır.

Sosyal ağlar ve bu ağlara bağımlılık hakkında yakın zamanda yayınlanan bir araştırmada, sosyal ağ sitelerininde oluşturulan birlikteliklerin cep telefonlarının akıllanmasıyla birlikte masa başı bilgisayarlardan sonra da devam ettiği görülmektedir. Bu da sosyal ağların ne denli çok kullanıldığının buna bağlı olarak sosyal medya bağımlılığı giden yolun başını oluşturduğunu çok net olarak söyleyebiliriz.

Günlük yaşamımızda su içmek yemek yemek nasıl doğal bir ihtiyaç ise sosyal medya kullanımıda o denli mühim bir ihtiyaç haline dönüşmüş durumdadır. Sosyal ağlar üzerinden iş yapabilir devletin resmi uygulamalarını kullanabilir bankacılık işlemlerini yapabilir hatta yemek siparişi verebiliriz. Bu platformlar üzerinden hemen hemen herşeyi yapabiliriz.

Bunun sonucunda insanların sosyal medya uygulamalarına bağımlı olmasını kaçınılmaz kıldığını söyleyebiliriz.

Araştırmacılar, sosyal ağ platformlarının kullanımını belirli kişisel özelliklerle ilişkilendirmektedir. Sosyal ağların kişiyi kendi özbenliği ile özdeşleştirdiği şekilde sunabilme fırsatı vermesi nedeniyle, ileri derecede narsist kişiler sosyal ağlarda daha aktif olma eğilimindedir. Bunun anlamı şu ki, kişiler günlük hayatta olmak istedikleri kişiyi sosyal medya üzerinden yaratabilmektedir. Örneğin, günlük hayatta kişi yüz yüze iletişim kurarken fazla konuşkan olmadığından söylemek istediklerini ifade edemezken, sosyal medya üzerinde oldukça sosyal bir kişi olarak kendini yansıtabilmektedir. Ya da tam tersi, günlük hayatta aktif iletişim kurabilen bir kişi, sosyal medyada gizlenebilmektedir. Günlük hayatta takdir edilmeyen; veya bu anlamda tatmin olmayan kişiler de sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlar ile beğeni toplayan bir kişi halini alabilmektedir.

Bunlar göz önüne alındığında, bu kişilerin sosyal medya içindeki  psikolojisi farklılaştırmaktadır. Sosyal medya bağımlılığı da bir psikolojik sorun olduğundan kişi aşırıya kaçtığında bu soruna maruz kalabilmektedir.

Güncel çalışmalar sosyal ağ kullanımının,  gerçek-hayat gruplarında azalma,  akademik performansın daha da kötüye gitmesi ve ilişki problemleri gibi birçok çeşitteki negatif sonuçlarına yol açabileceğini göstermiştir. Araştırmacıların benzer problemleri sosyal medya bağımlılığı yerine internet bağımlılığı ile problemli internet kullanımı için raporladığı görülmektedir.

Bu araştırmalar ve çalışmalar sonucunda da görüyoruz kiİnternet bağımlılığı, bir psikolojik bağımlılık olarak tanımlamış ve özellikle gençleri bu bağımlılık açısından riskli grup olarak değerlendirmiştir. Böylece, internetin yoğun kullanımının sağlık, ilişki ve zaman yönetimiyle ilgili sorunlara neden olabileceğini vurgulamıştır. Problemli internet kullanımı görülüyor ki; aslında internet ile ilişkili söz konusu problemler sadece platform değiştirerek devamlılığını korumaktadır. Bugün popüler olan bir platform bir süre sonra yerini bir başkasına bırakacağı için bağımlılığı sosyal medya platformlarına bağlamak yerine problemi internet kullanımız üzerine yoğunlaşmalı bunu düzeltmeye çalışmalıyız. Sosyal ağların bizi kullanmasına izin vermemeli bizim sosyal medyayı doğru kullanmamız gerekmektedir.

 

Videoyu mutalaka izlemenizi öneririm

Videoda da izleyeceğiniz sahneler ilgi çekici ve hatta komik bile gelebilir; ama şuan sokakta kafede okulda hastanede hatta camii de ellerinde telefon kafalarını eğmiş ekrana bakan yoğun bir kalabalık görebiliriz. Akıllı telefonlardaki bu gelişim ve problemli internet kullanışımız duygularımızı köreltiyor ve bizi robotlaştırıyor mu? Cebimizde elimizde çantamızda taşıdığımız son teknolojik ve bi o kadar pahalı telefonlarımız aslında hepimizin dijital bir hapishanesi mi? Bu sorulara cevabınız varsa twitter adresimde sizi bekliyor olacağım.

× Nasıl Yardımcı Olabilirim?