Dijital Medya

Dijital medya , günümüzde hala sadece sosyal medyadan ibaret sanılıyor. Bu büyük bir yanlış. VR teknolojiden tutunda google da gördüğünüz reklamlara kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Bu öyle bir hal almıştır ki ;artık akıllı evlerimize sosyal medya üzerinden bir uygulama aracığıyla, hava sıcaklığı sizin belirlediğiniz derecenin altına düşerse klimayı çalıştır ya da kombiyi yak gibi pek çok işi sosyal medya uygulamaları sayesinde yönetebiliyoruz. Bu size bahsettiğim konu gelecekten bir kesit değil şu anda uygulanmaktadır.

Dijital Medya Pazarlama

Dijital medya, Son yıllarda internetin ve bilişim teknolojilerinin hızla gelişmesiyle sadece bilgi almak amaçlı ortaya çıkan internetin geleneksel pazarlamayı evrimleştirerek bütün dünyayı kaplayan sanal bir pazara dönüştürmesiyle dünya artık eskisi gibi olmayacaktı. Tüm bilinen pazarlama stratejileri değişmişti. Çin’de yapılan bir ürün Türkiye’de internet üzerinden 5 dakika içinde satın alınabiliniyordu. Sosyal medya mecralarının hayatımıza girmesiyle artık reklamlarla daha fazla muhattap olmaya başlamıştık ve öyle bir dijital medya pazarlaması vardı ki girdiğimiz tüm sitelerin bilgileri, sosyal medya hesaplarımızın bilgileri takip ediliyor hatta telefonumuz dinleniyor o an neye ihtiyaçımız varsa o ürünün reklamı karşımıza çıkıyordu.

Dijital pazarlama her geçen gün daha da büyük yatırımlar alarak gelişmeye devam ediyor. Türkiye’de 2017 yılında yapılan yatırımların bir önceki yıla göre %6,3 artarak 8,02 milyar TL ye ulaşmış oldu. Bu yatırımların her geçen sene daha artacağı çok net olarak gözüküyor.  Dijtal medya’nın hayatımıza daha fazla girmesiyle reklam pastasındaki en büyük paya sahip olan televizyon reklamlarının yüzdesi giderek azalacaktır.

dijital medya türkiyedijital medya türkiye yatırım

Dijital Medya’da Proaktif  Yaklaşımlar

Dijital Medya’da bir diğer sorun ise karşılaştığımız sorunlara proaktif yaklaşmaktır. Bir sorunla karşılaşmadan bir yapay zeka kapımıza dayanmadan rakibim benden daha önce yenilikler yapmadan ya da insanları etkiyecek etik sorunlarla karşılaşmadan ben nasıl hareket etmeliyim?

Bunun tek bir cevabı var İnavasyondur. Toplumun bir parçası olarak önce ben kendimi sürekli nasıl geliştiririm bunun peşinde olmalıyız. Şöyle düşünelim yenilikten korkan, yenilik zararlıdır, yeniliğin maliyetli bir şey olduğunu düşünen eski yöntemlerin daha etkili olduğunu söyleyen birinin teknolojinin gümbür gümbür geldiği günümüz dijital dünyasında küresel bazda başarılı olma şansı nedir! Nerdeyse sıfır diyebiliriz. Dijital dünya ile barışık inovatif düşünen bir işletme sahibinin ana cadde de olmayan dükakanına fiziki olarak günde 10 müşteri gelirken dijital medya sayesinde web sitesine sosyal medya ağlarında oluşturdupu hesaplara 1000 lerce kişi giriş yapıp cirosunun büyük kısımını bu kanallar sayesinde yapıyor olabilir. Yenilikten korkmadan dijital dünyanın bizlere sunduğu bu nimetlerden her işletme faydalanmalıdır. Bu noktada bu işin uzmanlarına başvurmalıdır. Dijital medya uzmanlarından hizmet alınması şirketin geleceği için çok daha sağlıklı bir gelişim sağlayacaktır.

 

 

Ülkemizdeki dijitalin bu hızlı gelişimi dünyada ne durumda derseniz dünyada da aynı çizgide dijital medya’ya büyük yatırım devam etmekte

 

dijital medya dünya yatırım

 

 

Dijital Medya Uzmanlığı Eğitimi

Tüm hayatımızı dijital medya kaplayınca yeni bir sektör doğmuş oldu. Bu sektöre yönelen pek çok insan bu pastadan payını alabilmek için dijital medya eğitimleri almaya başladı. O kadar büyük bir ilgi vardı ki kurslar aylar öncesinden doluyordu.Yeni bir sektör olduğundan eğitmen sayısı yetersiz. Dijital medya uzmanlığı eğitimi alanlar nerelerde çalışır ne iş yapar derseniz kısaca size açıklamak isterim.Kurumsal şirketlerde ve freelance olarak çalışabilirler. İletişim, sosyal medya yönetimi, dijital medya pazarlaması, raporlaması, SEO, SEM, içerik yönetimi, e-ticaret,  B2B, B2C pazarlama, e-girişimcilik, konularında etkin olabilirsiniz.​ Bu eğitimleri ücretli ve ücretsiz olarak alabilirsiniz. Ücretli olarak almak isterseniz google üzerinden kısa araştırma yaparak ulaşabilirsiniz. Ücretsiz eğitim içinde belediyelerin sitelerini takip edebilirsiniz aynı zamanda YouTube üzerinden de pek çok kaynağa ulaşabilirsiniz.

Dijital Medya Okur-Yazarlığı

Aslında dijital medya uzmanlığı eğitimden önce dijital okur yazarlık konusunda bir eğilim olsa çok daha faydalı olacağına inanıyorum. Kısaca dijital okur yazarlığı açıklamak gerekirse, dijital medya araçlarına ulaşabilme ve bunları doğru kullanabilmektir diye bilirim. Dijitalde doğru bilgiye ulaşabilen bunu doğru bir şekilde analiz eden ,doğru şekilde anlayıp aynı zaman da üreten ve bu üretimi doğru şekilde paylaşan bireyler dijital okur yazarlığın başarıyla yapıyorlardır. Dijital okur yazarlık interneti nasıl kullandığımızla ilgilidir. Dijital okur yazarlığı etik kurallara uygun, bilinçli kullanım olarak da niteleyebiliriz.

Dijital Medya’nın Yararları ve Zararları

Dijital medya, hayatımıza girdiğinden beri pek çok şey bizim için daha kolaylaştı artık bankaya gitmeden bankacılık işlemlerini yapar olduk. Bir mağazaya gidip alabileceğimiz herşeyi internet üzerinden alabiliyoruz.Hatta sinema biletlerinden otomobile kadar pek çok ürünü çok hızlı ve pratik bir şekilde alır olduk. Dijital medya’nın faydaları sadece hayatımızı kolaylaştırmadan öte birbirini tanımayan ama aynı düşüncede olan insanları mesafe tanımaksızın bir arada getirerek bilgi alışverişi yapmalarını olanak tanıdı. Artık insanlar bilgiye çok daha hızlı ulaşıyor bununla birlikte anlık olarak dünyadaki olan biten herşeyden canlı olarak haberdar olabiliyordu. Bu yayınların bazıları insanları manipüle eden yanlış yönlendiren haber ve paylaşımlar olabiliyordu. İşte bu noktada daha öncede bahsettiğim gibi dijital medya okur yazarlığa hakim olan kişi sayısının artması bu tür kalitesiz içeriklerin saysını azaltarak daha kaliteli içerikler oluşmasına sebeb olacaktır.

Şu gerçeğide dikkate almanızı öneririm genelde sahte haberler gerçek haberlerden daha hızlı yayılır. Bunun nedeni öncesinde planlı programlı bir çalışma olmasıdır.Pek çok insanda bu haberlere maalesef ki inanıp itibar edebiliyor.

Dijital dünyanın bu kadar büyümesi peşinde pek çok sorunda getirdi.Bunların başında dolandırıcılık ilk sırada sayabiliriz. İnsanlar internetten alışverişi çok sevdi. Bunu fark eden fırsatçılar insanları kandıran yayınlar ve siteler yapıp hala dolandırmaya devam edebiliyorlar o yüzden alış veriş yapacağınız sitenin öncelikle güvenli bir site olup olmadığına dikkat etmenizi öneririm. Adres barı kısmında yeşil bir bar olması o sitenin kredi kartları bilgileriniz için güvenli olduğunu gösterir. Biz buna SSL diyoruz. SSL  Netscape tarafından 1994 yılında  şifrelenmiş güvenli veri iletişimi sağlayan bir internet protokolüdür. Dijitalde alışveriş yapmadan önce alışveriş yapacağınız yerin geçmişini mutlaka araştırmalısınız. Sonra parasını ödediğiniz halde gelmeyen ürünler veya geldi diye sevinirken içinde beklediğiniz ürünün aksine sizi hayal kırıklığına uğratan bir şeyle karşılamanız çok olasıdır. Kapıda ödeme sistemlerinde de ürünü açtırmadan asla ürün ücretini ödememelisiniz; eğer postacı yada kargo firması yetkilisi göstermemekte ısrarcıysa o ürünü kesinlikle kabul etmemenizi öneririm.

Dijital Medya’nın Geleceği

Dijital medya hızla gelişmeye devam ediyor. Bizi ilerde bugünden çok daha gelişmiş bir teknoloji ve daha yoğun bir dijital hayat bizi bekliyor. Dijital medya tabirinin dijital hayatlar olarak dönüşeceğinie inanıyorum. Okuduğumuz gazetelerden eğitim veren robotlara ve sürücüsüz araçlara kadar pek çok yenilik şu an test ediliyor. Hayatımızın bir parçası olmak için sadece gün sayıyorlar. Geleceğe dönüş filmini hatırlayanız vardır. Bir hapı mikrodalga fırına koyar. Hap bir pizzaya döner gelecekte bu kadar net bir değişim olur mu bilmiyorum ama buna benzer bazı gelişmeler şu an laboratuvarlarda test ediliyor. Gelecekde tüm kontroller ses üzerinden yapılacak.  Şu an da hala hazırda kullandığımız pek çok araç ses ile yönetebiliniyor. 2030 yılında tarım ve hayvancılık iklim değişiklerininde etkisiyle büyük risk altında olacak. Bununla birlikte insanların yiyeceklerin pek çoğu laboratuvar ortamında yapılan yapay etler sebzeler meyveler olacaktır.

Bu konularla ilgili aklınza takılan sorular olursa lütfen bana twitter adresimden yazınız.

Sosyal Medya Nedir? yazımı okumak içinde buraya tıklayabilirsiniz.



× Nasıl Yardımcı Olabilirim?